Előregyártott zsaluanyag! Miért jó?

 

Előregyártott faanyagú zsaluzatok

 

Az első nagyüzemi zsaluzatok, ilyen pl a típus táblás zsalu, fűrészelt deszkákból készült zsalutáblák voltak. Az így készült zsalutábla deszkáinak betűs végét préselt acéllemezzel védik és részben ez a sajtolt acéllemez heveder akadályozza meg a tábla deszkaelemeinek a széthullását is.

A tábla egyes deszkáit víz- és lúgálló ragasztóval ragasztják egymáshoz. A zsalutáblák rögzítésére és együttműködésük biztosítására, valamint a könnyebb kizsaluzás elősegítésére acéllemezből préselt, többször felhasználható kapcsolóelemeket alkalmaznak.

A típustáblás zsaluzat előnyei közé tartozik, hogy sokszor felhasználhatóak a táblák – ha megfelelően karban vannak tartva. Nagyon jól ellenáll a víznek, könnyen elkészíthető és kizsaluzható, teherbírásuk nagy, alakváltozásuk csekély mértékű, rétegelt lemezekből készült zsaluzatokból könnyen készíthető íves zsaluzat is.

A típustáblás zsaluzatok részei a következők:
 
  • a betonnal közvetlenül érintkező zsaluzatelemek, az ún. zsaluhéjak. Ez alakítja ki a beton-, illetve a vasbeton szerkezet alakját, méreteit, de befolyásolja a felület megjelenési formáját is.
  • a zsaluhéjakat vízszintesen vagy függőlegesen megtámasztó, terv szerinti helyzetüket biztosító szerkezetek (állványok, dúcok stb.).

Típustáblás zsaluzatok méretrendjei a zsalutáblák zsaludeszkáinak számától függenek.

A fent leírtak mellett a további előnyei:
 
  • jó szervezés és kellő gépesítés mellett az építés üteme igen gyors
  • a zsaluzat felállítását, a betonozást és a zsaluzat szétszerelését szakmunkás irányításával betanított segédmunkások is végezhetik, így a szakmunkások létszáma a minimumra csökkenthető
  • az alacsony gépesítési költségek és a viszonylag kis munkaerő-szükséglet miatt az épület előállításának költségei is előnyösen alakulnak.
  • a zsalubérlés egy költséghatékony megoldás
 

Forrás: https://tudasbazis.sulinet.hu