Különleges Zsaluzatok 

 

A különleges zsaluzatok két nagy csoportra oszthatóak
 
 

Az alagút (tér) zsaluzatok a falak és a födémek együtemű bezsaluzására alkalmasak.

Az elemek nehezek, tömegük a 4,5 tonnát is elérheti. Egy vagy két darabban kizsaluzható típusa van forgalomban.

A csúszózsaluzatok elmozdítható (mobil) zsaluszerszámok, amelyekkel az alaprajz egyszeri bezsaluzása után az összes fal megszakítatlan folyamatban elkészíthető, az épület teljes magasságáig. Összeszerelni csak egyszer kell, felfelé haladása közben folyamatos a betonozás. Az építési mód folyamatos, megszakítatlan munkavégzést követel, a betonozás folyamatos, a zsaluszerelés egyszeri feladat.

Az alagút (tér) zsaluzatoknál a zsaluhéj 4–5 mm vastag acéllemez, ezt acéllemezből hajlított bordák merevítik. Az elemek nehezek, tömegük a 4,5 tonnát is elérheti. Minden zsalutípus alapvető sajátossága, hogy külméretét kizsaluzáskor szűkebbre kell állítani, mert csak így lehet az elkészült alagútból kimozgatni.

Egy vagy két darabban kizsaluzható típusa van forgalomban. A két darabban kizsaluzható (Outinord típus) kisebb elemsúlyú, könnyebben mozgatható, két fél elem (elempár) szembeállításával és összekapcsolásával jön létre.

A zsaluzatot kizsaluzókocsival és konzolos munkaállványokkal mozgatják A következő szintre daruval emelik. Bonyolultabb szerkezet az egy darabban kizsaluzható (Batimetal rendszerű) alagútzsaluzat. A födém zsaluhéját fogasrudas emelővel működtetett idomacél ollópár támasztja alá, lehetővé téve a kizsaluzáshoz szükséges méretszűkítést is. A szerkezet aljára görgőket és csavaros emelőket szereltek az alagútból való kigördítés, illetve a kívánt magassági helyzet beállítása érdekében

A csúszózsaluzatok elmozdítható (mobil) zsaluszerszámok, amelyekkel az alaprajz egyszeri bezsaluzása után az összes fal megszakítatlan folyamatban elkészíthető, az épület teljes magasságáig. A zsaluhéj kb. 1,00 m magas, deszkából készül, bordákkal merevítve.

Összeszerelni csak egyszer kell, felfelé haladása közben folyamatos a betonozás. A falazatban támrudakat helyeznek el, ezekre fűzik fel az emelőberendezéseket, amelyek a támrúdon felfelé kapaszkodva maguk után húzzák a zsaluzatot tartó kereteket a munkaszintekkel együtt. A bedolgozott betonnak a kötés első szakaszában el kell válnia a zsaluhéjtól, a csúszás folyamatának végig megszakítatlannak kell lennie. Optimális körülmények között, háromműszakos munkavégzés esetén az emelkedés naponta 3,00–6,00 m. A beton utókezelését és a felületképzési munkákat a munkaszintek alá függesztett állványokról végzik. Az építéstechnika kiválóan alkalmas magas, főleg falszerkezettel rendelkező, akár lekerekített formájú építmények létrehozására is.

 

Forrás: https://tudasbazis.sulinet.hu