Mi a zsalu?

Hosszú évek óta dolgozom az építőiparban és azt hiszem, kijelenthetem, hogy szinte már mindent láttam. Bár a technika fejlődésének köszönhetően egyre könnyebb dolguk van a kőműveseknek, mégis egy átlagos ember, aki kevésbé jártas az építészet terén, el sem tudja képzelni, hogy mennyi tényezőt kell szem előtt tartani ahhoz, hogy megfelelő biztonságot nyújtó épületeket alakíthassunk ki. Személy szerint engem hatalmas boldogsággal tölt el, hogy Magyarországon most már rengeteg fajta zsalut bérelhetünk, így kényelmesebbé, gyorsabbá, és biztonságosabbá váltak bizonyos munkafolyamatok.

Ezzel az irományommal azoknak a laikusoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik építkezés előtt állnak, és bizonytalanok a szükséges zsalurendszer típusát illetően.

Először is tisztázzuk, mit is értünk pontosan zsalurendszer alatt. A zsaluzat célja, hogy megkönnyítse a monolitikus alapozás kialakítását, legyen szó akár ipari-, akár magánépítkezésről. Anyagát tekintve leggyakrabban fazsaluról beszélhetünk, melyet hevederekkel, ékekkel, szegekkel rögzítünk az illesztéseknél, a fém zsaluzat esetén pedig hegesztéssel, csavarozással járunk el. A zsaluzat további fontos tulajdonsága a rugalmasság, ugyanis a ránehezedő terheket a szerkezeti mérettűrésén belül kismértékű alakváltozással kell bírnia, hogy a kizsaluzást követően is sima felület maradjon.

Technológia szerint pedig az alábbi típusokra osztjuk:

Falzsalu: Ahogyan neve is mutatja, függőleges falak felállításában van segítségünkre. Ezen belül tovább bonthatjuk még keretes, pillér, vagy akár körzsalura, utóbbit általában medencekészítéshez használjuk. A kereteszsalu a legegyszerűbb kezelhetőséget, leggyorsabb munkavégzést biztosítja, mellyel gyakran pillér zsaluzását is elvégezhetjük, de gyakran jobban tesszük, ha direkt az erre speciálisan kialakított pillérzsalut használjuk.

Födémzsalu: Olyan előre gyártott zsalurendszer, melyet a vízszintes alapok kialakításakor használunk, tehát a többszintes épületek építésekor szükséges. Felépítését tekintve vízszintes elemekből áll – melyek lehetnek deszkák, gerendák, esetenként fémlemezek – melyeket függőleges és ferde támasztékok tartják. Utóbbiak oszlopok, dúcok, vagy merevítések.

Kúszó zsalu: Lineáris jellegű betonszerkezet kialakításakor szokás használni, mint pl. kémény, hídpillér. A zsaluzatot szakaszosan tolják előre, így folyamatosan az újonnan elkészített betonszerkezethez rögzítik, ezért az a hatalmas előnye, a költséghatékonyság mellett, hogy nem szükséges különálló tartószerkezetet építeni.