Mit érdemes tudni a táblás zsaluzatról?

 

  

A táblás zsaluzatoknak több típusa is van.

 

 1. öntött beton falak táblás zsaluzata: az ilyen zsaluzatok felülete elérheti a 40-50 m2 -t is. Ezek a nagyméretű táblák csak akkor alkalmazhatóak, ha a táblák merevítő szerkezetei különösen erősek.

 •  ferde dúcokkal kitámasztott táblás zsaluzatok: A zsaluzat fa zsaluhéjjal és fabetétekkel készül. A fal betonozásakor fellépő oldalirányú nyomóerőket rácsos acélszerkezetű zsaluzattartók veszik fel.

 • kihelyezett csavarorsókkal kitámasztott zsaluzat: ilyen zsaluzattal egyaránt lehet közbenső és végfalat is zsaluzni. Az ilyen zsaluzatok a feldőlés ellen jól biztosítottak, a csavarorsó nemcsak a támasztásra, hanem a zsaluzat függőlegesbe állítására is alkalmas.

 • beépített feszítőcsavarral kitámasztott zsaluzat: a táblákat ellen menetes feszítőcsavarral támasztják meg.

 • mozgó zsaluzatok: a zsaluzat alján kis átmérőjű acélkerekek vannak, amik a mozgatást teszik lehetővé.

A táblás zsaluzatoknak számos előnye van:

 • jó szervezés és kellő gépesítés mellett az építés üteme igen gyors
 • a zsaluzat felállítását, a betonozást és a zsaluzat szétszerelését szakmunkás irányításával betanított segédmunkások is végezhetik, így a szakmunkások létszáma a minimumra csökkenthető
 • aránylag egyszerűen gépesíthető
 • az alacsony gépesítési költségek és a viszonylag kis munkaerő-szükséglet miatt az épület előállításának költségei is előnyösen alakulnak.

A táblás zsaluzatok részei a következők:

 • zsalutábla, amely áll a zsaluhéjból (fa vagy fém), a függőleges és vízszintes merevítő- és támasztószerkezetből
 • kiegészítő szerkezetek: az átkötőrudak, a zsaluzatot függőlegesbe állító csavarorsók, betonozó munkaszintek, ferde teleszkopikus rudazatok.

Kistáblás zsaluzatok esetén egy szoba méretű fal vagy födém bezsaluzása sok apró, helyszínen összeszerelhető elemet igényel.

Ilyenek a hagyományos deszkazsaluzatok, a modultáblás zsaluzatok és az ún. kúszózsaluzatok. Nagyipari termelésre nem alkalmasak, de jó kisegítői az egyedi részletmegoldásoknak. A nagytáblás zsaluzatok kialakítása a falak és a födémek esetén eltérő. Közös tulajdonságuk, hogy a zsaluhéj anyaga 10–15 mm vastag műanyag vagy 3–5 mm vastag acéllemez. Merevítésükre bordákat, illetve zsalutartókat használnak. A táblák mérete kb. 10 m2, több darabból összekapcsolt egységeket is ki lehet alakítani. A Hünnebeck cég falzsaluzatának műfa zsaluhéját acél zsalutartók merevítik, kiegészítve a függőleges beállításhoz szükséges talpcsavaros ferde támaszokkal és munkaszintképző konzolokkal. A Scan-From vállalat falzsalui hasonló elvek szerint épülnek fel, de minden alkatrész acélból készül. A födémek készítéséhez többféle zsalutípust forgalmaznak. A több elemből összeállítható zsaluszerszámnak jellegzetes eleme a teleszkopikus, a fesztávméretekhez igazodó zsaluzati tartó. Nagyobb egységben mozgatható, szintén teleszkopikus alkatrészeket tartalmazó födémzsalu az ún. asztalzsaluzat. Rendkívül fontos az elemek daruzási igényének (kinyúlás, emelési kapacitás) helyes kiválasztása, a darupálya megtervezése.

Forrás: https://tudasbazis.sulinet.hu/